Slané
Recept "co dům dal"

...nebo u nás tomu říkáme zbytkové placky :-)
V dnešní době, kdy se každý snaží ušetřit a zužitkovat vše, co zbývá v lednici a nic nevyhazovat si myslím, že se tento recept bude do Vaší "kuchařky" hodit.
CO POTŘEBUJEME:
zbylou rýži, zeleninu, maso nebo šunku, salám, vejce na spojení směsi, hl.mouku, sůl, sýr, olej
POSTUP:
Smícháme různé zbytky co najdeme v lednici, spolu s vejcem a moukou, tak aby nám vzniklo testíčko, které budeme tvarovat rukou na placičky na plech vyložený pečícím papírem a potřený olejem. Posypeme strouhaným sýrem a zapékáme v troubě na 200 stupňů dozlatova.
Tyto placičky u nás jí i vybíravý syn, takže do toho.
DOBROU CHUŤ!

POSTUP:
Rybu řádně rozmixujte, smíchejte s mlékem, vejci, solí, pepřem, strouhankou a vypracujte kompaktní hmotu. Pokud by byla řídká, přidejte více strouhanky. Nechte hodinu odležet.
Přimíchejte nastrouhaný sýr, tvořte placičky, obalujte ve strouhance a smažte na rozpáleném oleji. Poté osušte papírovou utěrkou.
Rybí karbanátky
aneb jak zužitkovat rybu s kostmi a se spoustou vody…INGREDIENCE:
- Rybu (500 g), která má kosti nebo moc vody v sobě a nejde je normálně jíst
- 150 g strouhaného sýr
- 2 dcl mléka (pokud má ryba hodně vody v sobě, mléko nedáváme, nebo jen trochu
- 3 lžíce strouhanky
- 4 lžíce mouky
- 2 ks vajec
- sůl a pepř
- olej na smažení

Velké množství vlákniny v bulguru je zcela klíčové pro tvůj zdravý trávicí systém = předcházíš díky tomu zažívacím problémům, jako je např. zácpa. Vlákninu v bulguru doprovází také vysoké množství komplexních sacharidů. Tato kombinace ti dodává dlouhodobou energii a pocit sytosti, což je ideální jak pro běžné denní aktivity, tak pro sportovní výkony. Nebo pokud si hlídáš svou váhu.
Podstatným benefitem, vycházejícím z tohoto postupného uvolňování energie, je nízký glykemický index (menší než u rýže i quinoi). Bulgur ti tak pomáhá udržovat stabilní hladinu cukru v krvi a zabraňuje náhlým výkyvům, které mohou vést k únavě a hladu.
Recept na chléb bez pšeničné mouky

Bulgurové rizoto
Vytvoříte stejným způsobem jako rýžové, jen použijte Bulgur:
Častá otázka: Je bulgur bezlepkový? Bulgur je obilovina vyrobená z pšenice, takže pokud máš celiakii, alergii na lepek či citlivost na lepek, raději se mu vyhni. Bulgur není bezlepková potravina!
Bulgur obsahuje i bílkoviny, i když ne tak ve vysokém množství jako třeba luštěniny nebo maso. A co vitamíny a minerály? Tyhle jsou ty z větším zastoupením:
- mangan – důležitý pro metabolismus a zdraví kostí
- hořčík – podporuje svalovou funkci a zdraví srdce
- fosfor – klíčový pro zdravé kosti a zuby
- železo – nezbytné pro tvorbu červených krvinek
- zinek – posiluje imunitní systém
- vitamin B6 – podporuje mozkové funkce a metabolismus
- niacin (vitamín B3) – důležitý pro energii a zdraví kůže
- thiamin (vitamín B1) – podporuje nervový systém
- folát (vitamín B9) – nezbytný pro tvorbu DNA a zdravý růst buněk
Ingredience:
4 Vajíčka
90 gramů sezamových semínek
90 gramů slunečnicových semínek
90 gramů vlašských ořechů
90 gramů dýňových semínek
90 gramů lanových semínek
1/2 čajové lžičky prášku do pečiva
100 ml vody
špetka soli
Návod na přípravu:
1) Nejprve vyšlehejte vaječné bílky se solí.
2) Potom do toho přidejte prášek do pečiva s vodou a znovu vše dobře
promíchejte.
3) Následně do směsi přidejte všechna semínka, které by měla být předtím
rozemleta nebo rozdrcena na prášek (respektive mouku ze semen).
4) Znovu vše dobře zamíchejte, přelijte do formy na pečení a vložte do trouby.
5) V troubě ho pečte přibližně 50 minut při teplotě 180 stupňů Celsia.
